HOVĚZÍ GULÁŠ

by - 14:48

S příchodem chladnějšího počasí vařím více omáček a těžších jídel, na které v létě nemáme chutˇ. Proto dnes přidávám recept na hovězí guláš. Ten se stal tradičním jídlem skoro každé české rodiny. Dle mého je základem - "kolik masa, tolik cibule", jedině tak bude mít guláš ten "správný říz."



Budete potřebovat:
– 1 kg cibule
– 1 kg hovězí kližky
– 1 stroužek česneku
– 1 malý rajčatový protlak (70g)
– 2 lžíce sádla
– 3 lžíce kvalitní mleté sladké papriky
– 1 lžíce majoránky
– sůl, pepř
– voda nebo vývar na podlití

Ve velkém kastrolu si rozehřejeme sádlo. Mezitím si nakrájíme cibuli nadrobno a hovězí maso na zhruba 2-3 cm kostičky. Maso samozřejmě očistíme, okrájíme případné kosti či chrupavky a také silnější vrstvy tuku. Cibuli přidáme do hrnce a na středním plameni za občasného míchání smažíme dohněda. Nesmíme ji ale připálit. Když cibule krásně zhnědne, přidáme maso a pořádně promícháme. Maso necháme opékat, občas promícháme. Nejdříve pustí dost šťávy, ale postupně se všechna voda vypaří a maso získá takovou lesklou vrstvu. To je ta pravá chvíle přidat rajčatový protlak a papriku a pořádně promíchat. Maso se nám nesmí přichytit, jinak paprika a protlak zhořkne. Podlijeme vývarem či vodou zhruba do 2/3 masa, osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme do změknutí masa. Může to trvat klidně i 4 hodiny. Občas maso promícháme, případně dolijeme vodu či vývar. Když je maso měkké, zahustíme (ale většinou není potřeba, protože dostatek cibule omáčku zahustí sám), případně dosolíme a dopepříme a přidáme majoránku. Ještě zhruba 5 minut povaříme a můžeme servírovat.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem.

Dobrou chuť!




Možná hledáte

0 komentářů