MÍŠA DORT

by - 10:54

Tvarohového Míšu si zamiluje v podstatě každý. Je to taková česká klasika, do které patří pořádná vrstva tvarohu a je i poměrně jednoduchý a rychlý, takže pokud máte jako já tvaroh pravidelně v lednici a návštěva už je skoro "za rohem", tak to určitě ještě stihnete 😉


Budete potřebovat:
Na korpus:
– 4 vejce - bílky a žloutky zvlášť
– 4 lžíce moučkového cukru
– 1 lžíce oleje
– 4 lžíce polohrubé mouky
– 1 lžička prášku do pečiva
– 1 lžíce kakaa

Na náplň:
– 500 g tučného tvarohu ve vaničce
– 140 g moučkového cukru
– 100 g  másla - rozpuštěného

Na polevu:
– 130 g hořké čokolády
– 150 ml smetany
– 1 lžíce másla

Troubu si předehřejeme na 180°C. V míse vyšleháme žloutky s cukrem a olejem do pěny. Bílky vyšleháme do sněhu, mouku s kakaem a práškem do pečiva prosejeme. Postupně opatrně přidáváme do misky se žloutkovou směsí na střídačku ušlehané bílky a prosátou mouku. Zašleháme už jen lehce, aby nám bílky nespadly. Přelijeme do kulaté dortové formy (vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou) a dáme do trouby a pečeme zhruba 20-25 minut. Hotový korpus vyndáme z formy a necháme na mřížce vychladnout.
Mezitím si připravíme krém z tvarohu, cukru a másla. Chci upozornit, že je opravdu lepší použít rozpuštěné a vychladlé máslo, než jen změklé. Pokud použijete změklé, mohou se vám v krému vytvořit malé hrudky másla a to prostě není ono.
Na vychladlý korpus naneseme tvarohový krém a hezky uhladíme.
V malém kastrůlku přivedeme k varu smetanu s máslem, ale nevaříme. Nalámeme hořkou čokoládu a společně vymícháme v hladký krém. Necháme lehce vychladnout a poté nalijeme na tvarohový krém.
Dort krájíme nahřátým nožem, aby nám krém nepopraskal.

Dobrou chuť!



Možná hledáte

2 komentářů